Poci mesék

Poci mesék

Kedvenc meséink

 

Jól emlékszem még, amikor kicsi gyermekként Édesanyám az ágyban fekve átölelt engem és testvéremet, és mesélni kezdett. Csak mesélt és mesélt, amíg pilláink elnehezültek.  Azt hiszem ezeket a pillanatokat az ember egy életen át szívében őrzi, épp úgy, mint kedvenc meséit. Felnőttként is gyakran előbújik belőlem a kisgyermek, s olyankor elbarangolok a mesék birodalmába. Most, hogy már én is édesanya lettem e különleges „meseföldi” kirándulásokra mindig akad útitársam, a kisfiam. Mivel Ő is –mint, minden kisgyerek imádja a meséket-, bizony naponta többször is ellátogatunk Meseországba. Azt remélem, hogy Ő is -akárcsak én- örökre a szívében őrzi majd az összebújós, mesélős estéket, délutánokat.

Szeretettel ajánlom minden kisgyermeknek és gyermek lelkű felnőttnek kedvenc meséinket. 

1. Joan Steiner IDESÜSS

Idesüss!Kisfiammal, néhány hónappal ezelőtt bukkantunk rá erre a többszörösen díjazott, szenzációs kreativitással megalkotott könyvre. Joan Steiner egy különleges utazásra hív, ahol felfedezheted Idesüss országot.  Miért is oly különleges ez az ország? A képekben elmélyülve megtudhatod, hiszen a kávéfőzőből, lekvárosüvegből, gombokból, fahéj rudacskából egy csodálatos vizuális élményt nyújtó világ tárul eléd. A szerző- Bosnyák Viktória fordításában-, verses formában kalauzol végig e különös tárlaton. Azt hiszem, ez a könyv egyaránt megmozgatja kisgyermek és felnőtt olvasó fantáziáját. A képeket nézve minden pillanatban újabb és újabb meglepetés ér.


2. Kapolka Ágnes- Novák András VILÁGÍTÓ MESEKÖNYV

Világító mesekönyvEgy mesekönyv, amely világít a sötétben. Kisfiamat minden este ámulatba ejti. A kedves történet Cukiról, aki félt a sötétben minden kisgyermeknek segítségére lehet a lámpaoltás

utáni szorongások leküzdésében. Cuki a Nap keresésére indulva sok új barátot szerez és a történet végére megtudja, hogy „a Nap fénye pedig mindenkire egyformán ragyog, és sosem tűnik el, csak amíg alszunk, másokat is meglátogat”. Cuki –és kisfiam, Peti- már nem fél többé a sötéttől, mert mindketten tudják a Fény álmukban is velük van. 

3. M Christina Butler és Tina Macnaughton JÓ BARÁTOK HÓBAN-FAGYBAN

JóbarátokEz a mesekönyv már első látásra ámulatba ejtett. Csodálatosan kedves illusztrációi, álomszerűen csillogó oldalai, és a barátságról szóló megható történet azonnal a szívembe lopta magát. A kis Mackó téli álmából ébredve egy hófedte, magányos világban találja magát. Egyszer csak gondol egyet, és hóból játszótársat épít magának. A hóemberkészítés közben igazi barátokra talál. Mire véget ér a nap senki nincs már egyedül. 

 

 

4. Zdenek Miler-Eduárd Petiska   A VAKOND AUTÓJA

A vakond autójaA mi generációnkban szinte nem is akad olyas valaki, aki ne ismerné gyermekkorából kisvakond történeteit. Kisfiam édesapjától kapta meg a lassan 40 éves sárga borítású vakondos mesekönyvet, amely a padláson a régi játékok között várta új gazdáját. Örömmel fedeztük fel a Móra kiadó gondozásában megújulva a vakond sorozat könyveit. A kisvakond valamelyik története mindig szerepel a meseolvasások kívánságai között.

 

 

5. Romhányi József-Tankó Béla BÖMBI

BömbiRégi ismerősre bukkantam, s szívből örültem, amikor viszont láttam. Boldogan „üdvözöltem”, ahogy egy rég nem látott jó barátot illik.  Kezembe vettem a kék csíkos

könyvecskét, s különös áhítattal lapoztam bele, hiszen felelevenedtek a gyermekkori

mesedélutánok. Bömbit a mai napig nem tudtam elfelejteni, pedig eltelt 30 év az első találkozás óta. Ma is felvidít, megkacagtat, épp úgy, mint egykor gyermekkoromban. 
 

6. Chris Van Allsburg A MIKULÁS-EXPRESSZ

A Mikulás expressAzt hiszem kevés ember szereti nálam jobban a karácsonyt. Felnőttként is őrzöm varázsát.

Nagyon igyekszem, hogy kisfiam is az ünnepi készülődés bűvöletében megértse a szeretet ünnepének lényegét és higgyen a karácsony csodájában. Talán ezért is lett egyik nagy kedvencünké ez a megható történet a karácsonyi csengettyű varázslatos hangjáról, amit mindenki hallhat, aki igazán hisz a Mikulásban. Chris Van Allsburg karácsonyi története immár klasszikussá vált, csodálatos illusztrációi pedig titokzatos hangulatot árasztanak.

7. Jonathan Emmett-Vanessa Cabban IDE NEKEM A HOLDAT!

Ide nekem a Holdat!Egy varázslatos mese Vakondokról, aki elhatározza, hogy megszerzi a fénylő Holdat.

A kedves rajzokkal illusztrált mesekönyvben megtudhatjuk, hogy Vakondok nem tudja egykönnyen véghez vinni elhatározását, mert a Hold megszerzése nem könnyű feladat.

Bármit is teszünk az öreg Hold éjszakánként fent ragyog az égen,  és nincs is talán jobb dolog annál, ha barátainkkal csodálhatjuk a fénylő korongot . Kisfiam  imádja nézni a Holdat –első szava is a Hold volt- nem csoda hát, hogy nagy kedvencünk lett ez a gyönyörű kivitelű mesekönyv.

8. Sam Mc Braney meséje Anita Jeram rajzaival TALÁLD KI MENNYIRE SZERETLEK

Találd ki mennyire szeretlek!Polcunkon kitüntetett hely jutott ennek az aprócska könyvnek, amely arról szól, hogy a szeretet határtalan. Még nem volt gyermekem, amikor megajándékoztam vele születendő kisfiam édesapját. Fejből tudom a könyv minden sorát. Ez volt kisfiam első „meséje” is, amit mindketten tudtunk, hogy a valóságról szól. „ Amikor valakit nagyon-nagyon szeretünk, keressük a módját annak, hogy kimutathassuk, milyen méreteket öltenek érzéseink”. Úgy gondolom, ez a mesekönyv így remek ajándék is lehet. A megajándékozott pedig egész biztos érteni fogja, miért is kapta. 9. Antoine de Saint-Exupéry  A KISHERCEG

A kis hercegA nagy klasszikus, amit nem kell senkinek sem bemutatni. Nagyobbacska gyermekkoromban, -amikor már magam olvastam a meséket- Édesapám kezembe adta a könyvet és egy szót sem szólt. Azonnal gondoltam, komoly dologról lehet szó. Bekucorodtam a cserépkályha mellé, és olvasni kezdtem. Mivel akkoriban nem ment könnyen az olvasás, minden nap csak egyetlen részt olvastam el. Mire a 27. részen is átrágtam magam, úgy megszerettem a történetet, hogy újra kezdtem. Felnőttként is gyakran előveszem és tudom, hogy a valóságban is találkozhatunk királlyal, iszákossal, lámpagyújtogatóval, és sosem árt, ha megszelídítünk egy rókát. 10. Berg Judit HISZTIMESÉK

HisztimesékBerg Judit mesekönyvei közül nem volt túl könnyű választanom, hiszen mindegyiket szeretem. Végül a Hisztimeséket választottam, mivel ez a kis könyv, mese gyermeknek és felnőttnek egyaránt. Judit nagyon is tudja, hogy a gyereknevelés sokszor nem könnyű, és bizony ezt minden szülő megtapasztalja. Mesekönyve ezért „felnőttmesével” indul, amely egyfajta biztatás a nehéz pillanatokra. Rávilágít arra is, hogy a gyermeked neveléséhez mindenki „jobban ért” náladJ, a szomszéd anyukák, a buszon utazók és sorolhatnám a szakértők sorát. De a mese sok problémás helyzeten képes átsegíteni!

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack